7 kwietnia, w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia, uczennice klas pierwszych i drugich uczestniczyły w spotkaniu z dietetykiem p. Dorotą Szpiler-Maciejewską z poradni „Dietetyczne Inspiracje” w Słupcy.
Celem spotkania była poprawa świadomości uczennic i wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych.
Tematyka spotkania dotyczyła m.in.:
- zwrócenie uwagi na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych (regularność żywienia, odpowiednie nawadnianie organizmu, jak powinny wyglądać : śniadanie, II śniadanie, podwieczorek i kolacja, czego powinniśmy unikać i dlaczego);
- wpływ wody na właściwe funkcjonowanie młodych osób;
- pułapki żywieniowe(m.in. skład wody smakowej i napojów kolorowych, serów, jogurtów itp);
- prawdy i mity dotyczące właściwego odżywiania;
- zwrócenie uwagi na najczęściej popełniane błędy żywieniowe;
- wskazówki odnośnie prawidłowego żywienia;
- podjęcie tematu odchudzania w młodym wieku (niebezpieczeństwa, zagrożenia, konsekwencje diet).