We wtorek 22.11. uczniowie z klasy 4b i 2b w siedzibie uczelni wysłuchali wykładu dr n. med. Angeliki Kargulewicz na temat roli dietetyka we współczesnym świecie oraz uczestniczyli w warsztatach dotyczących wpływu napojów zakwaszających i alkalizujących na stan zdrowia jamy ustnej oraz roli witaminy D3 i jonów wapnia na prawidłowe funkcjonowanie tkanki kostnej człowieka.
Zajęcia poszerzyły wiedzę licealistów na temat tzw. żywności funkcjonalnej, roli mikrobioty jelitowej oraz źródeł błonnika pokarmowego. Maturzyści poznali także zasady „Mindful Eating”, którego celem jest zwracanie uwagi na to, co i jak jemy, poświęcenie temu procesowi odpowiedniego czasu i uwagi, ciesząc się po drodze każdym kęsem. Takie podejście pozwala nam wsłuchać się w głąb naszego ciała i zwrócić uwagę na jego rzeczywiste potrzeby.
Zajęcia w ANS w Koninie miały nie tylko charakter edukacyjny, ale jednocześnie były okazją do poznania kierunków kształcenia na studiach wyższych.