Żywienie odgrywa niebagatelną rolę w życiu człowieka. Prawidłowo zbilansowana dieta to podstawa codzienności.
Niestety, nieprawidłowe nawyki żywieniowe mogą wpłynąć negatywnie zarówno na kondycje fizyczną, jak i nasze samopoczucie. Należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Najważniejszymi z nich jest regularność posiłków oraz ich urozmaicenie. Prawidłowo skomponowana dieta powinna dostarczyć nam odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych, tj. białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin oraz składników mineralnych.
Pani Dorota Szpiler-Maciejewska jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Prowadzi konsultacje żywieniowe z analiza składu ciała, układa indywidualny ocucający program żywieniowy, zajmuje się indywidualnymi programami żywieniowymi wspomagającymi cele treningowe, programami żywieniowymi w chorobach dietozależnych, wykonuje również testy na ukryte nietolerancje pokarmowe.
24 maja przeprowadziła dla chętnych uczennic warsztaty z zakresu zdrowego żywienia i mądrego odchudzania. Zagadnienia omawiane na zajęciach to: Z czego powinien składać się nasz codzienny jadłospis? Jakie produkty warto wprowadzić do diety, a z jakich zrezygnować? Jak nie dać się oszukać, czyli świadomość konsumencka, w tym wszędobylski cukier! Ile mam jeść i jak rozplanować posiłki w trakcie dnia z uwzględnieniem godzin, stylu życia, rozkładu zajęć? Propozycje posiłków dla zajętych, czyli II śniadanie „na wynos”. Ile i co pić? Czy dobrą alternatywą dla wody będzie herbata? Czy poza zdrowym ożywianiem, potrzebuję aktywności fizycznej?
Od dziś nie wierzymy w cuda, lecz w rzetelną pracę i długotrwałe efekty. Warsztaty nauczyły samodzielnego przygotowania jadłospisu dostosowanego do potrzeb i gustów. Takiego jadłospisu, który pomoże nam zachować zdrowie i osiągnąć indywidualne cele.